Grytendal kraftverk

Aktuelt om Grytendal kraftverk


Tunnelarbeider Grytendal

I Grytendal jobber Hjelmen AS med innstøping av propprør. Videre skal borehullet fores med GRP rør i 300 meter.
På utsiden jobber Fjelbygg AS med den nedgravde rørgata ned til kraftstasjonen, der Oppland elektro monterer kabler.
Arbeidene pågår for fullt på flere steder på anlegget, Fjellbygg monterer luke på inntaket i disse dager, alt flys opp og monteres for hånd. Det er ikke enkelt når luka veier over 2 tonn.
Anlegget kommer i drift i løpet av sommeren.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Generatorleveranse Grytendal

Tirsdag 10/4 kom generatoren og transformatoren til Grytendal. Operasjonen bestod av fire fullastede semitrailere og 130 tonns mobilkran. Bolkan stod for kraning og frakt. Alt måtte inn med båt om morgenen, løftes om og løftes av inne ved kraftverket, samt returnere på samme dag.
I tillegg til generator, så ankom løpehjul, oljekjøleanlegg, transformator, generator og kjølemodul til generator. Alt dette måtte håndteres, lastes om på en semihenger med høyere bakkeklaring for å komme frem.
Omlasting måtte gjøres på kaia i Kolsvik, da lasta hadde blitt for høy for tunnellene på fastlandet.
Torghattens ferge MF Bognes kom ca. 0800 og alt var losset av slik at returen kunne gå som planlagt ca. kl. 1800 samme dag.
En stor takk til mannskapet på MF Bognes for flott manøvrering, Bolkan for løsningsorientert, rask og effektivt utført oppdrag, Spetals verk for en rask og smertefri montasje og Fjellbygg for en suveren koordinering og bistand til frakt av transformator og mindre kolli inn til kraftverk

Denne bildekrusellen krever javaskript.

et.

Gjennomslag borehull Grytendal!

Vi gratulerer Norhard AS med gjennomslag på boring av 555 meter vannvei med 1,5 m i diameter.
Først ble det boret med 700 mm diameter også opprømming med 1500 mm i diameter, noe som er ny rekord for Norhard.

Se Norhards film fra gjennomslaget under:

Dambygging Grytendal

I Grytendal bygger nå Fjellbygg buedam for harde livet. Første støp er beregnet over helga hvis vi har været med oss. På dammen er det mye vind og isende kaldt, så byggearbeidene har vært meget utfordrende.
Inntakskonstruksjonen støpes parallelt et par hundre meter unna. Alt utføres veiløst, med håndarbeid og helikopter til støping.
Norhard arbeider samtidig med borhullet og skal igang og bore siste del av hullet med 1,5 m diameter i løpet av helga etter en periode med stopp.

Grytendal kraftverk

Grytendal kraftverk fikk konsesjon 31. januar 2007. Den gang var det Nord-Trøndelag elektrisitetsverk (NTE) som drev prosjektet.
NGKU overtok prosjektet på sensommeren 2016 og konsesjonen utløp i januar 2017. Av den grunn måtte NGKU jobbe svært intensivt med prosjektet frem mot investeringsbeslutning og bygging. Prosjektet ble omprosjektert, samt løsninger ble diskutert med leverandører, konsulenter og NTE. Rett før jul 2016 ble investeringsbeslutning tatt, og prosjektet er nå i byggefasen.
Grytendal ligger i en dal der eneste adkomst er via båt, hvis man ikke ønsker å gå. Eksisterende kai og veier i Kollsvik vil bli benyttet. Alt av materialer og leveranser til anlegget vil bli fraktet via båt inn Tosenfjorden.
Les mer om prosjektet på NVEs nettsider. 

Nøkkeldata

Status: Bygging
Fallhøyde: 164 m
Turbintype: Francis
Effekt: 6,5 MW
(tilsvarer 6500 panelovner)
Årlig produksjon: 21,8 GWh
(tilsvarer 1090 husstander)
Kontaktperson: Jon Olav Volden

 

KONTAKT OSS

E-post: post@ngku.no

Telefon: 24 02 25 05

 

Besøksadresse: Sandakerveien 138, 0484 Oslo
Postadresse: Postboks 4270 Nydalen, 0401 Oslo